Thursday, March 12, 2009

Intraurine Contraceptive Device... *EDITED*

Ermmm....kawan-kawan....

An intrauterine device (IUD) or intrauterine contraceptive device (IUCD) is a small device made of plastic or copper that is placed into the uterus as an effective method of contraception.

Untuk maklumat lanjut, sila rujuk DiSini ye.... ;)


Sapa pernah try??? Sila angkat tangan dan komen...



8 comments:

iena hamdi said...

ermm akak tak pernah try.. tapi ada kawan pernah try.. by the time dia nak kuarkan benda tuh... ada daging dah tumbuh kat spring yang menyukarkan utk dikeluarkan.. so terpaksa menjalani minor operation pulak.. huhuhu tak tahula org lain..

kalau tanyer akak.. pasal benda2 ni akk pernah pakai implanon ajer...hehee

Fid said...

saya tak pakai apa2
tapi ketika anak saya usia 2 bulan saya jumpa gynea saya dan tanya
apakah family planning yg wujud dan direkemen..
bnyklahkan yg wujud
then gynea saya kata..kalau IUD 30%fail
kalau anda pakai dan anda preggy bukan salah IUD ya..mmg depa declare ada gagal hahahaaa

kalau guna cara semulajadi tak kompiden ka??

sayangibu said...

owhhh..kak iena ngeri nyerrr...;p

cik fid..masalahnye yg semulajadi itu selalu failed...huhuhuuuuu

fathee said...

salam....

saya pakai iucd....belum sebulan pun lagi.....

rasanya benda ni banyak bergantung kepada individu dan doktor yg pakaikan...

saya ada 4 org kakak, semuanya pakai iucd lepas dapat anak dua....and alhamdulillah, selamat semuanya.....bila bukak, ada yg tak sempat period pun, dah lekat.....

rezeki masing2 kot.....saya pakai atas nasihat kakak2 and gynae....coz kalau makan ubat takut side effect...and kalau cara semulajadi....tak menjadi....tu yg dapat second baby cepat sikit tu.....

anyway, rasanya different doctor different opinion.....

Mama Safiyyah said...

mintak maaf....saya terpost guna akaun my husband....yg fathee tu encik suamiku......macam pelik plak dia pakai iucd kan....sorry tuan rumah and sorry abang.... :-)

sayangibu said...

hehehehee...owhhh...mama safiyyah..ku baru nak kompius tadi..anyway..thanx for the comment...;)

Ina Hashim said...

akak pakai iucd lps bersalin anak ke 3 dulu
pakai utk 5 thn
first 3 years okey je
tapi buka pada tahun ke 4 due to the following:

-heavy menses
-irregular menses(kekadang dlm sebulan seminggu je yg 'suci'
bygkanla..bulan pose kene ganti dekat 3 minggu..sbb awal pose dah peot 11 hari then suci jap then dtg another 12 hari...iskkk

Anonymous said...

You have really great taste on catch article titles, even when you are not interested in this topic you push to read it