Tuesday, March 24, 2009

Aina's Teat - *Entri Khusus Untuk Umi Sufira*

Berikutan membaca masalah UmiSufira berkaitan dengan Sufia yang tidak mahukan puting barunya, aku terpanggil untuk berkisah tentang Aina dan putingnya.
Aina kan reverse cycle sewaktu masih BF. Jadi bila aku terpaksa mix susunya dengan susu formula ketika dia berusia setahun lantaran aku preggie lagi ketika itu, memang bermasalah hendak mencari puting yang sesuai dengannya. Pelbagai puting telah dicuba. Dari yang semahal-mahal hinggalah yang murah-murah. Dan setelah letih mencuba, akhirnya aku malas nak bagi susu pakai botol sebaliknya guna cawan saja. Ada satu cawan, diberi puting dan straw sekali. Aku saja-saja test Aina minum guna puting pada cawan itu, wahhhh...dia nak pulak. Jadi kan, kalo pakai cawan kan tak banyak yang boleh dia minum, jadi aku pun transfer lah itu puting ke botol. Jadi bermula dari itu, kekallah puting jenama JAPLO menjadi pilihan Aina sehingga kini. Putingnya pun murah saja, dua bijik hanya RM4.50 dan mudah dibeli di pasaraya-pasaraya yang berdekatan....
Inilah puting JAPLO pujaan hati si Aina....
Jadi Mimie, cuba lah try puting nih...mana laa tau kot Sufia berkenan... :)


6 comments:

::Umi Sufira:: said...

Aiyak Intan!! Sangat terharu dengan entry mu ini...InsyaAllah mimi nak try pegi carik teat tuh nanti...tapi by next week ajelah buleh try sebab jumaat kan i tak keja..ihik ihik..nanti mimi update okeh:)Thanks a lot!:)

puterikiut said...

dulu anak nieta pun bermasalah nak minum susu botol.. sume puting dah cube.. last2 dia nak puting yang kaler kuning jenis Pigeon..mungkin sbb puting tu lembut..mmg lega sangat bila dia dah nak susu botol..kalau tak time tu risau habis sbb dah nak start keje.. mcm mana la nak tinggalkan dia kat umah baby sitter kan..merata tanya org time tu..:)

mamaDhea said...

tak penah nampak plak puting japlo ni intan.. tp dhea dlu guna puting kuning kaler pigeon..

dhea dlu pon RC.. siang wlpon minum FM, mmg tak byk mane dia minum.. bila sya sampai je umah BS, kat situ jugak BF.. pas dah kenyang baru boleh balik rumah.. hahaha..

sayangibu said...

Yelah mimi,mesti risau kan bile anak x nk minum susu. Try la ye..
Nieta,mmg kan bdk2 ni pandai je nk fussy2..hehe
Sha,sama la ngan aina dulu 2.. Puting tu biasa ada dgn brg japlo kat guardian pun ada

Mummy HnH@arnie said...

Intan,
Humaira still guna teat Avent yg NB size, sebab nak habiskan stok teat masa dier baru lahir dulu... tak pernah lagi beli baru sejak lahir... ekeke...

zalim kan mak dier nie?

sayangibu said...

arnie..x kisah laa janji dia yak reject..hehehe