Saturday, November 29, 2008

Dilema EBM ku...

Biarpun ibu dalam percutian yang panjang, aktiviti mengepam ibu masih aktif dijalankan sedaya-upaya kerana ibu tidak mahu kemeruduman susu ibu berulang lagi..huhuhhuhu..TIDAKKK!!!! Maka kawan-kawan...berkat kesungguhan ibu mengepam dan terus mengepam, kini ini yang berlaku....Nampakkah kawan-kawan pada freezer ibu yang kian penuh ittew??? Memang freezer bahagian bawah ibu tak dapat nak letak EBM sebab khusus untuk barang basah ibu yang biasanya ibu akan borong beli di pasar Rengit @ pasar Pontian (jauh tu okehhhh...) untuk stok selama 2 minggu. Jadi bahagian atas ittew memang sudah penuh. Campur stok hari ni dan esok, mau overload tuh. Itu semua hasil stok Oktober dan November. Buat masa ini ibu memang switch penggunaan EBM bulan 10 dengan yang baru. Sebab waktu pagi Ainin akan ibu berikan frozen EBM ini supaya dia tidak melupakan botolnya. Pun begitu, nampaknya tetap jua penuh.

Apakah mungkin ibu harus menimbangkan untuk membeli deep freeer yang comel seperti yang dicadangkan oleh mama Ealyie??? Masalah yang ibu terfikir jika ibu membeli deep freezer ialah.. Di mana akan kuletakkan deep freezer ittew memandangkan dapur ibu yang kecik comey. Bilik??? Bilik pun sudah penuh jua okeh...ruang tamu yang luas ittew??? Bolehkah??hahahha..... Lagi pun kawan-kawan...freezer ibu nih baru ajer ibu beli okeh...Wawawaaa....haruskah???? Atau mungkin ibu boleh kembali menumpang kasih, menyemakkan freezer mak ku pula seperti dulu...huahuahuaaaa.... Actually, ibu dah bergurau-gurau manjer ngan Mr. Hubby tentang deep freezer itu...tapi feedbacknya pun ala-ala gurau manjerlahhhh jua...hahahhahaaa..... Ermmm...sungguh dalam dilema EBM ibu ini....

Malam tadi Aina begitu beria-ia nak ibu amik gambo dia ngan Ainin. Semenjak begitu pandai membina ayat ini, macam-macam permintaan yang terkeluar dari mulutnya, seperti .... "Aina nak ikut abah,boleh tak?" "Adik kecik lagi,adik tak boleh mamam ni,adik minum susu ibu" dan banyak lagilah... Kali ini untuk sesi penggambaran yang dimintanya. Aina berkata secara berulang-ulang lagi dan lagi, "Ibu,duduk adik atas Aina,ibu amik gambar" Dan kerana ibu pun dah penat mendengarnya maka, ibu layankan jua...Kawan-kawan layan jualah gambo ini okehhhh.....



Erm...baju adik sudah ketat yer...nampak 'muscle' adik di sanasini juga perut adik yang muncits ittew...

85 comments:

iena hamdi said...

jelesnyer... tengok BF dia tuh.. napa iena pump tak dpt bnyk macam tu eh?

sayangibu said...

Iena baby skang bp bln dah?? slalu pam x? satu hari bp kali pam? keep on pumping. lama2 mesti byk. selalu intan pon sekali pam (double pumping)plg byk 8oz.tp biasanya kalo baby isap pon intan pam gak sblh,akan dpt dlm 4oz.kumpul2 laa sehari.tp mlm mmg jarang sgt dpt pam sbb cam x sempat je.lagi satu,try laa mkn fenugreek,sgt berkesan utk maintainkan susu tau...

lia said...

percaya x, lia sekali pump(double pump) mampu dapat 2oz sahaja ha3 Alhmdlh lia xtau mcm mana lia mampu utk full bf amsyar da 9bulan ni tp pump paling kurang 6x sehari tanpa jemu la he3... may b iena boleh try buat mcm lia tp sgt perlu komitmen yg tinggi + penat la ;p

yus said...

sgt jeles ok tgk koleksi ebm tuh...

sayangibu said...

lia...wahhh..mcm tu ke???intan kdg2slalu rasa down bile pam2 dpt sikit,slalu rasa org lain pam mesti melimpah ruah..sgt kagum dgn kegigihan lia.apapun kita kena percaya,kurang @ byk susu ibu itu,yg pastinya mencukupi utk si anak...insyaAllah...
yus...ala yus...jgn la gitu..hikhikk...

mirah said...

intan, ku juga jeles tgk stok itu tp dlm dilema juga sbb space dlm peti dh takde. Mirah tgk peti intan tu blh di utilize lagi tu, try simpan susu dlm liner, lagi save space.

Mirah ni dok terpikir nak beli btl mlo lagi, kalau jadi, mm kena minta ihsan pengasuh anak2 simpan kan botol2 stok ebm yg dh ada tu kat peti ais umah dia. (jgn tak percaya, peti ais umah dia besar.., mmg double lah kapasiti peti ais umah ku..hihi)

Mummy HnH@arnie said...

Intan,
setuju dgn mirah... boleh utilize lagi ruang tuh... selain liner, maybe boleh letak container (bekas tupperware etc) dan letak botol dlm tue... so, kalau baringkan botol pon boleh...

err, kalah pipi kakak aina biler bergambar dekat2 dgn adik ainin... mulatttnyerr ainin... ;)

Our Dreams Of Life said...

nampak si adik lagi besar dari si kakak dah..hihi..comey

sayangibu said...

mirah..oho pakai liners leh safe space ek?x pernah try.intan skang dah stop beli bottle MLO,simpan dlm bekas dadih lak,lps bekas dadih abih guna br beli blk kot,sbb bekas dadih xleh re-use byk kali kan.
arnie..bagus gak tu ek,susun dlm bekas t'ware.leh try gak.skang intan asing2kan susu tu ikut mth produce,so senang nak tengok mana yg dah nak expired tu.
kak ina..si kakak dah kena jaga badan sket..anak dara kannn...hahahhaaa..bulih???

NeroEcha said...

Jelesnya tgk stock susu dia..anyway alhamdulilah dpt simpan stock susu byk mcm tu sekali..keep it on

::Umi Sufira:: said...

hihihi...sayangibu, biasalah tuh kakak slim dari adik..Si Syaura pon sama...berat Syaura masa setahun and Sufia masa setahun pon beza sekilo...Ainin semanagt btol!

sayangibu said...

echa...Alhamdulillah..rezeki Ainin kot..thanx 4 drop by here
mimi...mmg tawww...x tay laaa da bp kilo tuhhh...

Mrs.NoeL KhairuLniZa said...

wahhh byknya stok.. rasa nak mintak jer..hehehe.. saya sekali pam dpt 2oz jer.. tapi pam setiap 1 1/2 jam la... dah try cari fenugreek jg...xde :(

sayangibu said...

ermmm..noel..blh cari di GNC atau lagi senang oreder online jek. try tengok sini : http://www.charantyastore.com/index.php?act=viewCat&catId=6
okehhh...

Anonymous said...

hehehe....cam kilang susu lak ku rasa....muahaha...alahai michellin ku...amat montoksss skali....

salzahari said...

wahh wah...jelesnya! takpe rezeki tgh melimpah ruah, sediakan payugn seblm ujan..

mcm kami2 yg dah cecah setahun, bkn je supply mula merudum mengikut hormon malah mengikut mood ibunya jgk kot?! ahakss...

anyway, just to inform...saya admire blog awak, so saya add to my blog and at same time,nak follow boleh?

Fid said...

alam
saya berpendapat ...kena kumpul bnyk2 hatta beli deep freezer pun...sbb time mewh ni la kita akan alpa so sblm terlambat moh bertindak...
ke nam numpang freezer kami?kami tak simpan ebm dah le ni hahahaaaa

Anonymous said...

buy xanax online no prescription cheap order cheap xanax online no prescription - xanax drug interactions lamictal

Anonymous said...

zolpidem high zolpidem long term use - zolpidem tartrate 10 mg overdose

Anonymous said...

order ambien ambien causes sleep driving - ambien side effects pregnancy

Anonymous said...

buy ativan online generic ativan side effects - can i buy lorazepam online

Anonymous said...

buy xanax bars online xanax side effects generic - xanax bars online pharmacy

Anonymous said...

diazepam overdose buy valium by roche online - diazepam 5 mg duration

Anonymous said...

ativan pills ativan overdose many mg - ativan quick does work

Anonymous said...

diazepam overdose buy diazepam birmingham - cheap diazepam thailand

Anonymous said...

buy xanax xanax withdrawal when does it start - overdose symptoms for xanax

Anonymous said...

diazepam and dosage diazepam starting dose - can i buy valium over the counter

Anonymous said...

online xanax xanax and alcohol drugs forum - xanax effects libido

Anonymous said...

discount xanax how much do generic xanax cost - xanax for anxiety nausea

Anonymous said...

generic ativan ativan withdrawal side effects how long - ativan 3 times daily

Anonymous said...

ativan online effexor ativan side effects - lorazepam 1 mg buy

Anonymous said...

where can i order xanax online 1mg klonopin equal xanax - xanax dosage yellow

Anonymous said...

buy ativan online ativan side effects/glaucoma - ativan restless leg syndrome

Anonymous said...

cheapest ambien ambien drug conflicts - ambien cr how long does it take to work

Anonymous said...

soma 350 mg carisoprodol xanax interaction - order soma cod

Anonymous said...

zolpidem without prescription ambien cr side effects nausea - ambien generic or brand

Anonymous said...

valium online overnight side effects valium 5 mg - online pharmacy uk valium

Anonymous said...

buy valium online buy valium online australia - volume price

Anonymous said...

order soma soma de horas online - buy soma visa

Anonymous said...

buy valium in uk purchase valium online overnight - valium to xanax dosage

Anonymous said...

buy valium online cheap valium sale online - can take 10mg valium

Anonymous said...

buy ambien online ambien hair loss - ambien side effects funny

Anonymous said...

buy valium online valium 10 street price - valium vs xanax panic attacks

Anonymous said...

buy valium online overnight delivery buy valium online c.o.d - valium type of drug

Anonymous said...

Blogger: My Precious... - Post a Comment ativan overnight - lorazepam cost http://www.ativanonlineoffer.com/#lorazepam-cost

Anonymous said...

Blogger: My Precious... - Post a Comment prednisone without prescription - prednisolone no prescription http://www.ourdailybreadmarket.net/#prednisolone-no-prescription

Anonymous said...

Blogger: My Precious... - Post a Comment discount prednisone - generic prednisone http://www.ourdailybreadmarket.net/#generic-prednisone

Anonymous said...

Blogger: My Precious... - Post a Comment soma medication - carisoprodol no prescription http://www.emprendiendoideas.com/#carisoprodol-no-prescription

Anonymous said...

Blogger: My Precious... - Post a Comment generic ativan - buy ativan online without prescription http://www.ativanonlineoffer.com/#buy-ativan-online-without-prescription

Anonymous said...

Hi, MoxoredapeTox cheap propecia - buy finasteride online http://www.wheretobuymedsonline.com/propecia/

Anonymous said...

Hello, buy imitrex no prescription - sumatriptan online http://www.oparticular.net/#sumatriptan-online

Anonymous said...

Hello, buy propecia online no prescription - generic propecia online http://www.wheretobuymedsonline.com/propecia/

Anonymous said...

Hello, purchase isotretinoin - cheap generic accutane http://www.wheretobuymedsonline.com/accutane/

Anonymous said...

Hello, buy venlafaxine xr - effexor price http://www.effexorcostonline.com/#effexor-price

Anonymous said...

Hello, propecia 5mg - finasteride without prescription http://www.wheretobuymedsonline.com/propecia/

Anonymous said...

Hello, azithromycin no prescription - zithromax for sale http://www.zithromaxonlineprice.com/#zithromax-for-sale

Anonymous said...

What Is The Medication Coaprovel buy rimonabant - buy rimonabant online http://www.buydiscountedisotretinoin.net/#buy-rimonabant-online

Anonymous said...

Hello, cheap lipitor no prescription - buy atorvastatin online http://www.costoflipitoronline.net/#buy-atorvastatin-online

Anonymous said...

Hello, lipitor medication - buy lipitor without prescription http://www.costoflipitoronline.net/#buy-lipitor-without-prescription

Anonymous said...

Hello, cytotec price - generic cytotec http://www.cytotecforlessonline.net/#generic-cytotec

Anonymous said...

advitleva where to buy finasteride online - generic finasteride no prescription http://www.bestpricefinasteride.com/

Anonymous said...

advitleva buy propecia online - buy propecia http://www.bestpricefinasteride.com/

Anonymous said...

advitleva seroquel for sale - seroquel medication http://www.seroqueldiscounts.com/

Anonymous said...

On Line Pet Medication Reviews purchase topamax no prescription - purchase topamax http://www.topamaxbetterprice.com/

Anonymous said...

dalsCleax buy diazepam online - buy valium online no prescription http://www.diazepamonlinesale.com/#buy-valium-online-no-prescription

Anonymous said...

Medicine Nobel Prize Nominated zithromax without rx - purchase azithromycin http://www.boggietownmovie.com/, [url=http://www.boggietownmovie.com/]buy zithromax online [/url]

Anonymous said...

Womens Testosterone Pills buy cheap phentermine 37.5 - purchase phentermine online http://www.intraart.com/ - [url=http://www.intraart.com/]buy generic phentermine [/url]

Anonymous said...

Alli Fat Obsorbing Otc Drug effexor xr no prescription - buy venlafaxine er http://www.autismawarenessjewellery.com/ - [url=http://www.autismawarenessjewellery.com/]generic effexor xr [/url]

Anonymous said...

Celebrity Drug Addiction buy cheap meridia - order sibutramine http://www.meridiaonlineorder.net/#order-sibutramine , [url=http://www.meridiaonlineorder.net/#meridia-diet-pills-online ]meridia diet pills online [/url]

Anonymous said...

Friends, buy fluoxetine online no prescription - buy prozac online no prescription http://www.prozaccheaponline.net/#buy-prozac-online-no-prescription , [url=http://www.prozaccheaponline.net/#fluoxetine-online-no-prescription ]fluoxetine online no prescription [/url]

Anonymous said...

Friends, fluoxetine for sale - prozac without rx http://www.prozaccheaponline.net/#prozac-without-rx , [url=http://www.prozaccheaponline.net/#fluoxetine-cost ]fluoxetine cost [/url]

Anonymous said...

2, buy generic propecia - generic propecia online no prescription http://www.wheretobuymedsonline.com/propecia/], [url=http://www.wheretobuymedsonline.com/propecia/]buy propecia online without prescription [/url]

Anonymous said...

2, buy finasteride online - finasteride online http://www.wheretobuymedsonline.com/propecia/], [url=http://www.wheretobuymedsonline.com/propecia/]buy finasteride [/url]

Anonymous said...

t, cheap vardenafil online - vardenafil online http://www.levitrapillsforsale.net/#vardenafil-online , [url=http://www.levitrapillsforsale.net/#levitra-20mg ]levitra 20mg [/url]

Anonymous said...

tby lasix online no prescription - furosemide no prescription http://www.lasixforsaleonline.net/#furosemide-no-prescription , [url=http://www.lasixforsaleonline.net/#lasix-price ]lasix price [/url]

Anonymous said...

2013 buy cheap prednisone - buy generic prednisone http://www.prednisoneonlinerx.net/index.html, [url=http://www.prednisoneonlinerx.net/index.html]cheap prednisone [/url]

Anonymous said...

ny, Chemistry Online - http://www.onlinewritinghelp101.com/chemistry.html#chemistry-project, [url=http://www.onlinewritinghelp101.com/chemistry.html#chemistry-online]Chemistry Project[/url]

Anonymous said...

ny, provigil sale - provigil medication http://www.thegooddoctormovie.com/#provigil-medication , [url=http://www.thegooddoctormovie.com/#cheap-modafinil ]cheap modafinil [/url]

Anonymous said...

4, atomoxetine online pharmacy - strattera without prescription http://www.stratterafastonline.net/, [url=http://www.stratterafastonline.net/]generic atomoxetine [/url]

Anonymous said...

4, order strattera - buy strattera online http://www.stratterabenefits.net/#generic-strattera, [url=http://www.stratterabenefits.net/#order-strattera]atomoxetine online pharmacy[/url]

Anonymous said...

2, purchase cymbalta online - generic cymbalta duloxetine http://www.cymbaltarxonline.net/, [url=http://www.cymbaltarxonline.net/]cymbalta price [/url]

Anonymous said...

[url=http://www.acompliadietbenefits.net/]where can i buy acomplia online [/url] - buy generic acomplia - generic acomplia rimonabant http://www.acompliadietbenefits.net/.

Anonymous said...

6, [url=http://www.nexiumpricewatch.net/] Esomeprazole Online [/url] - Nexium No Prescription - nexium for sale online http://www.nexiumpricewatch.net/ .

Anonymous said...

14, [url=http://www.campvance.com/] Imitrex Online [/url] - Imitrex Without Prescription - buy imitrex no prescription http://www.campvance.com/ .

Anonymous said...

17, [url=http://ireadbannedbooks.net/]strattera without prescription [/url] - generic atomoxetine - atomoxetine no prescription http://ireadbannedbooks.net/.